Wat is een kalknagel of schimmelnagel?

Een kalknagel of schimmelnagel ontstaat wanneer er schimmel (mycose) op of onder de nagel groeit. Dit komt door de bacteriën en schimmels die op je huid leven. Als deze de kans krijgen om binnen te dringen in een nagel, kan er een kalk- of schimmelnagel ontstaan. Vaak zie je de nagel dan verkleuren, of zelfs dikker worden en misvormd raken. Dit gebeurt meestal aan de nagels van je voeten, maar aan je handen komen ze ook regelmatig voor.

Een kalknagel en schimmelnagel zijn niet precies hetzelfde. Ze zien er wel er hetzelfde uit. Het grootste verschil is dat een schimmelnagel áltijd veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie. Een kalknagel kan ook andere oorzaken hebben. Wij behandelen ze allebei in onze salons. En voor het gemak praten wij meestal over een kalknagel omdat dat de meest gangbare term is.

Hoe ontstaat een kalknagel of schimmelnagel?

Iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelranden. Dringt de schimmel de huid of nagel binnen en breidt hij zich uit, dan ontstaat er een infectie. De kans hierop wordt groter bij vocht en warmte.

Meestal ontstaat een kalk- of schimmelnagel op een beschadigde nagel. Dit kan gebeuren door het sporten, een bezoekje aan de sauna of het zwembad, het dragen van knellende schoenen of het stoten van je teen. Ook vochtige nagels of een vochtige huid zijn risicogevoelig. Als je overmatig transpireert in je schoenen, is dit een ideale broedplaats voor schimmels.

Kalknagels ontstaan ook zonder schimmelinfectie, met name als je wat ouder bent.

Wat zijn de klachten?

Een kalknagel zorgt meestal niet voor ernstige klachten, maar veel mensen vinden het wel vervelend of schamen zich gewoonweg, omdat het er niet zo fraai uitziet. Daarnaast kan de huid jeuken en er wat rood uitzien. En soms ruikt de nagel niet fris, wat veroorzaakt wordt door de schimmel zelf.

Wie loopt een groter risico?

Kalk- of schimmelnagels zijn niet erfelijk. Wel kun je er gevoeliger voor zijn dan een ander. Mannen hebben wat vaker een schimmelnagel dan vrouwen omdat hun huid vochtiger is. Sporters, rokers, mensen met een verminderde weerstand, diabetes, hart- en vaatziekten, eczeem of psoriasis lopen ook meer risico op een kalknagel. Verder ben je er ook gevoeliger voor als je ouder wordt.

Zijn kalknagels of schimmelnagels besmettelijk?

Een kalknagel is niet besmettelijk, een schimmelnagel wel. Je krijgt de schimmels via huidschilfertjes van andere mensen (of dieren) met een schimmelinfectie. Mede afhankelijk van je weerstand veroorzaakt de schimmel ook daadwerkelijk een infectie. Je bent hiermee ook weer besmettelijk voor andere mensen.

Speciaal voor kinderen

Wil je graag met je kind langskomen voor een behandeling? Speciaal voor hen hebben wij een introductiepagina gemaakt waarin we uitleggen wat een kalknagel is en wat we gaan doen tijdens de behandeling. Zo stellen we ze vooraf al een beetje gerust.

Lees ook onze veelgestelde vragen over kalknagels.